„Mrtav, hladan mi je prišao i rekao da ima neku klinku sa kojom se vidja povremeno.. Štaaaaa, povisila sam ton! Nisam mogla da vjerujem svojim ušima. Kao da sam mu ja majka pa da mi se povjerava! Nisam mogla ni posumnjati da me vara, a kamoli da će na ovakav način to da mi saopšti. To ni u najludjim snovima nisam mogla sanjati. Ne mogu da vjerujem šta mi se dešava i zašto baš meni? Ne znam gdje sam pogriješila? Sve je išlo po ustaljenom toku, imali smo super brak. Odnos nam je bio odličan, a seks savršen. Voljeli smo se. Barem sam mislila da je tako…Ne znam….Potpuno sam zbunjena“ , započela je svoju priču Kristina dok ju je njena dugogodišnja prijateljica Jagoda, kroz utjehu, cijelo vrijeme pažljivo slušala.

„Znam draga moja, sve te razumijem. Tebi je tvoj barem rekao, mene je onaj moj ucmuk godinama varao, a da nisam mogla ni pretpostaviti. Uvijek sam se pitala zašto mi je to uradio? Kako je mogao to meni da uradi? Bila sam prema njemu bolja od Boga. Imali smo sve što se u jednoj vezi poželjeti može. Izlazili smo, pričali, bili smo više od supružnika. Bio je ljubav mog života. Zaista smo se osjećali ispunjeno. Mislim da više ništa nismo mogli poželjeti, što se u jednoj vezi poželjeti može, završava svoju priču Jagoda…

Hm…., mislim da ništa više nismo mogli poželjeti?!  Kako očekivati da jedan ljubavni odnos opstane kada se više ništa ne želi?  Zar ljubavni odnosi ne bi  uvijek trebali biti  puni iznenadjenja, želja i interesovanja? Zar jedna ljubav ne bi trebala biti mistična pustolovina kojoj nikada nema kraja?

Upravo ova rečenica može da nam da odgovor na to zašto muškarci varaju dobre i vjerne žene i one koje to ne zaslužuju, koje su po svim uslovima savršene partnerke.  Razlog je prost i jednostavan,  jer su zadovoljeni, a kada se zadovolje oni idu dalje, tragaju za novim iskustvima.  Podjite od sebe u ovom trenutku. Kada ste zadovoljeni sa nečim i nemate više tu šta da tražite da li vi idete dalje?, tragate dalje?…

Vjerujte, to ne mora da znači da Vas partner ne voli. Znam, sada bi mnoge od vas rekle, ja nikada ne bih oprostila prevaru, preko toga zaista ne bih prešla. A kada bi vam rekao da će vas možda posle toga još više voljeti i ostati uz vas zauvijek?  Ne, ni tada? Ok poštujem, idemo dalje sa pričom.

Najveća vrijednost života je sloboda, a na drugo mjesto dolazi ljubav. Kada ste svom partneru pružili slobodu?  Da li mu uopšte dajete slobodu? Jedina, prava i iskrena ljubav jeste ona u kojoj je osnovni princip sloboda, pa tek onda ljubav! Ako nekoga iskreno i od srca volite onda ćete mu dati potpunu slobodu, ne plašeći se za ishod vaše veze.  Da, i naravno ne plašite se, nemate razloga za to,  jer ako u tom slučaju i ode od vas ,to znači da nije ni bio za vas. To znači da vas nije ni volio i da vas u životu čeka nešto mnogo ljepše i sadržajnije….

U životu ima toliko srodnih duša. Nemojte smatrati da je to samo jedna. Vi ste samo slučajni prolaznici života koji su se sreli na nekoj od stranica vašeg života. Vjerujte mi, mogao je to biti potpuno neko drugi.

Isto tako, drage moje dame, sloboda u vezi treba da bude obostrana. Zašto smatrati da su muškarci viši rod od žena?!  Od kuda nam uvjerenje  da samo oni mogu da imaju slobodu?! Slododa je data svima podjednako. Sloboda je božiji blagoslov koji pripada svakom ovozemaljskom biću podjednako. Da bi čovjek bio zdravo i samosvjesno biće on treba da posjeduje slobodu, kao izvor energije, stvaranja, a potom i ljubavi. Bez slobode on je nula od čovjeka!

Muškarac i žena su potpuno ravnopravan pol i tako je oduvijek bilo!!! Nažalost, pogrešna uvjerenja nas nisu uvijek učila tome. Svjestan sam činjenice da godinama, pa čak i stoljećima unazad društvo i porodica nameću ženi patrijarhalne stavove: da su one niži i slabiji pol od muškarca, da trebaju biti domaćice, vjerne, odane i privržene samo jednom muškarcu do kraja svog života.

To su pogrešna uvjerenja kojih treba da se oslobodite…Odmah ih se riješite iz svojih misli i odbacite ih kao neki suvišan odpatak u kantu. Vi ste slobodne persone, koje trebaju da iskuse sva interesovanja i blagodati ovog života. Vi ste istražiteljke, mistične gracije, vladarke ljubavi, institucije života! Zato molim vas, ne potiskujte, već živite! Ne usvajajte tudja uvjerenja, već samo svoja.

Ne kažem Vam da ne volite i da bogohulite, već vam samo kažem da živite, da istražujete, da budete slobodne, a najviše od svega da volite sebe, a potom i druge.

Jedna interesantna i parafrazirana priča kaže: „Bog je čovjeku prvo stvorio ženu po imenu Edit koja je bila u potpunoj ravni sa muškarcem. Ispočetka je djelovalo sve savršeno – al posle su nastali problemi, jer je žena tražila ista prava kao i muškarac. Naravno, bili su ravnopravi i stvoreni po istom principu. Adam je prišao Bogu i pitao ga: pa dobro, jesam li ja tebi tražio ženu ili nevolje?  Dobro, reče Bog, nisam shvatio šta želiš. Tražio si društvo slično tebi, pa sam ti stvorio Edit. Ubrzo nakon toga, Bog čovjeku od njegovog rebra stvori drugu ženu po imenu Eva.  Eva je odista bila poslušna i lojalna svom partneru. Plašila se da Bog svakog momenta može od Adamovog drugog rebra stvoriti i drugu ženu.  Užasavala je činjenica da ako se to dogodi, muškarac više neće imati interesovanja za nju , da će ostati usamljena i odbačena. Iz tog razloga je uvijek bila poslušna, s podozrenjem ga je gledala i ophodila se prema njemu“.

Od ove priče pa do danas, nije se mnogo toga promjenilo. I  danas se učimo pogrešnim uvjerenjima o ženi kao nižoj vrsti i nažalost ta uvjerenja se u mnogim današnjim društvima  prihvataju kao normalna stajališta. U nekim zemljama na Istoku su žene nakon smrti njihovog supruga, zajedno sa njim spaljivane na lomači.  Istina je da su one same i dobrovoljno pristajale na to, kako bi dokazale odanost i lojalnost samo jednom muškarcu. Da li ste se zapitali zašto to nikada nije uradio jedan muškarac i po čemu on to zaslužuje veću odanost i lojalnost od žene?

Da se vratimo na priču o tome zašto muškarci uglavnom varaju dobre žene koje to nisu zaslužile,  a ostaju sa ženama koje su čangrizljive, svadjalice, nedorečene, konfuzne?

Upravo iz ragloga jer  čangrizljivice nisu dovoljno istražene, nije svaki kutak njih dovoljno pronjuškan.  Čangrizljivice su mistične, a sve što je i mistično je poželjno, jer je nedovoljno istraženo i avanturističko.  Zaintrigirani  su da im pridju, da ih imaju u potpunosti i da ih načnu i pojedu do kraja. Pitaju se, pobogu, kako to oni, ne mogu da istraže, zadovolje i dovrše? U muškoj je prirodi da dominira i sve dok ne bude zadovoljen u tom pogledu, muškarac  ostaje  sa takvom ženom.

Isto tako drage moje dame i vi istražujte, budite slobodne, volite i cjenite svoju slobodu iznad svega! Volite sebe, jer kada volite sebe, nećete imati problema ako budete odbačene, nećete se osjećati nevoljeno,  jer vi već volite sebe…Krčak ljubavi koji ste imali i nosili sa sobom, nije otišao sa muškarcem koji vas je ostavio. Krčak ljubavi je i dalje tu u vama i  samo može biti otovren za drugog muškarca, pa čak i preliven. Pustite da vodopadi ljubavi teku iz vašeg krčka… Mlazovi ljubavi su tu u vama i nikuda nisu otišli, samo ih pustite da teku.Jedino vam sloboda može pružiti i dati prave odgovore života.

Reći ću Vam i to, da je najgore od svega potiskivati. Biti u vezi, a gledati druge muškarce ili žene. „Oko vam igra“, a vi se prosto pravite ludi, jer ste  „tobože“ vjerni. Tada vam sama veza postaje katastrofa. Liči vam na gušenje. Postajete isfrustriani. Osjećate se kao u zatvoru.

Kada potiskujete i ne prihvatate sebe u potpunosti. Ne prihvatate suštinu vašeg bića, a onda dolazi do nepopravljivih duševnih posledica.

Ispričaću Vam jednu priču o dva monaha koji su prelazili rijeku….

„Bila dva monaha, jedan mladji i jedan stariji. Prelazili su rijeku koja je nabujala. Na tom putu našla se jedna veoma lijepa i naočita djevojka. Molila ih je da je prebace preko rijeke. Stariji monah se pravio da ne čuje i oglušio se na molitve mlade dame, dok joj je mladji pomogao. Uzeo je djevojku i podigao je na svoja ramena i prebacio preko rijeke. Ostatak puta do manastira monasi su samo šutali. Nisu progovorili ni jednu jedinu riječ, dok pred sam ulaz u manastir stariji monah ne reče: zašto si to uradio, zašto si dirao tu djevojku? Korio ga je. Znaš da nam je strogo zabranjen kontakt sa ženskim rodom, a pogotovo ne bliski kontakt. Mladi monah  mu je odgovorio, ja sam tu djevojku ostavio na drugoj strani rijeke, a ti je i dalje nosiš u svojim mislima…“

Smatram da potiskivanje bilo koje vrste nije dobro za vašu psihu i razvoj vašeg unutrašnjeg bića…..Ako sebi ne priznate ko ste i šta ste, kako da krenete dalje, šta da očekujete od života, kad niste ni prema sebi iskreni.

Drage gracije, pustite svog muškarca da ide, ukoliko to želi. Dajte mu slobodu da istražuje. Neka  isproba i istraži i druge ženske ljepote. Nek pronjuška sve neistražene kutke. To je prirodna stvar, jer ako voli ženski rod, samim tim to znači da voli i vas. Nemojte se brinuti zbog toga, jer kao što sam već rekao, ako je on onaj pravi i ako je on vaša istinska i srodna duša, on će se vama i vratiti. Naravno, vratiće se još bolji, sa većim iskustvom i spoznajom da vas još jače voli.

Vjerujte mi na riječ, ako vas iskreno i od srca voli vratiće vam se. Siguran sam i u to da on to i ne može znati i shvatiti dok se ne ubaci u istraživačku misiju. Tek tada će shvatiti koliko je bio slijep i da ste vi za njega cijeli svijet. Tada, kada to shvati, više  nikada neće otići od Vas!

 

Gospar Duje