Nebo u noći razlilo je svoje najljepše boje, a cvrčci su pjevali odu milozvučne ljubavi… Ako me pitate odakle sam, reći ću vam od tamo gdje je nebo tokom cijelog dana čisto kao prva jutarnja rosa, a u noći ono je najljepše filmsko platno, najvećih sanjara ljubavi. Iz zemlje pjesnika, pisaca, i mudrih govornika, iz krševite i stamene Hercegovine. Nebo u toj čarobnoj hercegovačkoj noći bilo je izliveno najlepšim zvijezdama koje su stvarale sazvježdja bezuslovne ljubavi.  Mjesec je bio jarko žut,  kao rovito, ispečeno žumance na oko,  stvarajući  jak  svjetlosni efekat za scenu na kojoj će se otpjevati najljepše ljubavne balade. Bila je to još jedna divna noć za vodjenje ljubavi…  Još jednom sam zahvalio Bogu na famoznoj harmoniji neba koje je u odsjaju  punog mjeseca  stvaralo nestvarno purpurnu boju koja je ulivala nadu u pravu  i bezuslovnu ljubav…

     Noć 2000 – ta… Lampinjoni kraj kreveta „naših partnerskih duša „ osvjetlili su je.  Njen božanstveni i mio osmijeh sa  kojim me je onako ćudljivo i sa mimikom na svom lijepom licu dozivala u krevet prepun strasti i ljubavi kupio me na vječnost… Ah te grudi, a tek vitko tijelo moje sanjive i nadrealistične Elze i ove noći sa velikom zahvalnošću spojilo se u žaru ljubavi sa mojim. Da, Elza, tako sam je zvao, jer me sa njenim bijelim tenom i svilenkastom kožom podsjećala na aristokratsku englesku plemićku. Usne te plemićke bile su slatke kao voljeni džem od šipurka kojeg se ne biste mogli zasititi ni za deset vijekova. Još jedna noć protekla je u zanosu najdivnije ljubavi i strasti.. Poljubio sam moju dragu u čelo kao što sam to radio svake prethodne večeri,  zahvalivši joj na svemu:

     „Hvala ti što postojiš. Ja sam tvoj svim svojim bićem i tijelom. Tu sam da ti dam svu ljubav ovoga svijeta …“

      Jastuk od najljepšeg gusčijeg perja  koji se nalazio s desne strane našeg kreveta uvijek je bio rezervisan samo za nju, moju Elzu, moje drugo ja, moju dušu partnera… Dani su prolazili, moje voljeno biće bilo je uvijek uz mene. Budio sam se uz nju, išao na posao s mislima na Elzu, njene ruke grlile su me u danima utjehe, a pomisao na nju gurala me naprijed u ostvarenje svih mojih snova.  Niti jednog dana nisam gubio nadu i vjeru u našu ljubav. Naprotiv, ljubav se samo rasplamsavala…

     Tog djurdjevdanskog  sunčanog jutra ustao sam ranije i otišao na pijacu kako bih kupio svježe voće i povrće i svratio do mesnice da  kupim jedan lijep komad teletine.    Trpeza za taj dan uvijek bude spremna za goste i prijatelje. Nekako sam pobornik one stare srpske ideje da se na slavu i ne zove, već se podrazumjevalo da svi znani iz kraja dođu u kuće koje toga dana obilježavaju određenog svetitelja. Naročito je to važilo za „stalne goste“, one koji po tradiciji godinama dolaze. Tako sam i ja,  daleko od svoje familije proslavljao slavu, svetog Djordja – Djurdjevdan u mom iznajmljenom stanu u Beogradu u Radničkoj ulici. Od Djurdjevdana počinje i ljetna sezona što je zgodna prilika da se dodje do voljene osobe. Moja svijest nije mislila o tome, ali podsvijest, oh da, ona svakako jeste.  Ranije su toga dana hajduci napuštali svoja skloništa u kojima su se skrivali tokom zime i odlazili u šumu na zakazano mjesto da ponovo otpočnu hajdukovanje. Zato u narodu i postoji izreka “Đurđevdanak- hajdučki sastanak.” Ljeta gospodnjeg 2019- te ovaj Djurdjevdanski uranak  za mene nije bio samo hajdučki već i legendaran.

St george

     Ove godine sam imao više posla nego obično, tako da sam odložio put za moju rodnu Hercegovinu, u moje voljene „Police“ kako bih dočekao ovaj naš veliki praznik u krugu porodice. Melanholija se uselila u moje srce…

     Prolazeći kraj mog voljenog i sada već turistički atraktivnog Suši resotrana u Uzun Mirkovoj ulici, nešto me tjeralo da i ovaj put svratim u njega,  iako me kod kuće čekalo spremanje trpeze.

     Ulazeći u  prepun restoran s punim kesama namirnica sa pijace trapavo sam se sapleo o prvi stepenik na ulaznim vratima restorana. Kese sa namirnicama su mi ispale iz ruku. Jedan šipak otkotraljao se tačno do nogu jedne, na prvi pogled veoma naočite djevojke.Podigla ga je, bila je to djevojka bjeličaste puti, očiju graorastih koje su me ustremile ravno u srce. Šipak koji je držala u ruci kupio sam upravo za nju, moju Elzu. Da, ne sanjate, bila je to upravo ona – moja Elza iz 2001 . noći. Sa šipkom u rukama mi je prišla  i u šaljivom tonu rekla:

     „Da li je ovaj šipak slučajno došao baš do mojih nogu i da li treba da vam se zahvalim na ovom daru?

     Zamucnuo sam, a ona je samouvjereno ponovila pitanje?

     Da rekao sam, šipak je vaš.

     Osjetila si to draga moja. Znao sam da si osjetila i moju melanholiju i moju spremnost za tebe. Znala si kada treba da dodješ u moj život, čekala si pravi momenat.  Sada a i uvijek mogu da kažem:

     „Hvala ti na strpljenju.  Znao sam da ćeš se jednoga dana pojaviti. Hvala ti za svaku 2001. noć provedenu sa tobom. Hvala ti beskrajno na tome“.

     Uhvatila si me za ruku i rekla:

     „ Častim te ručkom, neka ti to bude samo jedan mali dar zahvalnosti za sve ove godine koje si potrošio misleći na mene, a za ostale dane i noći…,  to ćemo činiti skupa.

     Zar ti nisi pobornik ideje da se na slavu ne zove pitala si i samoinicijativno odgovorila:  „E tako sam i ja došla nepozvana. Nepozvana sam došla na slavu, ali u tvoj život sam došla tvojim pozivom“.

     A onda si me upitala:

     „ Sjećaš li se, kada si me u danima kada si hteo da odustaneš od mene, od naše ljubavi pitao –  ali, kada ćeš se pojaviti?  Kada ćeš više jednom doći u moj život?“

      Rekla si mi:

     „Onda kada istinski budemo spremni za našu pravu ljubav, onda kada ljubav budemo tražili iz imanja, a ne iz nemanja, onda kada svim srcem budemo volili sebe“.

     „Hvala ti što si me razumio i što si nastavio svoj put do mene“  kazala si.

Vjerujte u svoju ljubav. Ona će doći onda kada budete u potpunosti spremni za nju. Radite na sebi, ljubav ne dolazi iz nemanja, već iz imanja. Ljubav nije nešto što se uzima već što se daje. Ljubav se ne traži da bi vas usrećila, već da biste vi usrećili nju. Ona se uopšte ne traži, ona se zove, ona se čeka… Imajte ljubavi i vjere u sebi i ljubavi neće nedostajati!